Frokost

Rødbeder, syltede

20120811-171748.jpg

Jeg elsker rødbeder, men argh, hvor er de sløje, de billigste af de syltede, man kan købe – for søde og alt for bløde!
For nogle år siden blev jeg introduceret til “Chrein, som er en jødisk ‘dip’, af rå, revne rødbeder med rigelige mængder reven peberrod – sindssygt godt, sødt, surt og stærkt! Jeg laver det tit til julefrokost, det står godt til alt det fede og jeg putter det gladeligt på både frikadeller, mørbradbøffer og flæskesteg…
I sæson er rødbeder billige, kan nemt fås i kiloposer, som man aldrig får brugt… Mere om forskellige måder at bruge rødbeder på, i en anden post – her får du den klassike syltede rødbede, med forslag til tre forskellige slags lage:

– Rødbeder, hele, vaskes kort, behold lidt af toppen på og pas på ikke at rive hul i skindet, så forsvinder den røde farve ud i kogevandet.
Kog dem i vand, små ca 15 min, store 45 min, hellere med bid end for bløde, du kan tjekke med en kødnål, den skal kunne gå ind, akkurat.

– Spul rødbederne med koldt vand, så glider skindet nemmere af. Smut skind og top af dem. Skær i skiver – jeg er glad for lidt tykke (ca. 5 mm), med en glat eller riflet kniv.

– Læg i skoldet glas – ca. To ugers holdbarhed, mere er som regel ikke nødvendigt. Alternativt skyl med atamon inden du lægger rødbederne i. Overhæld med kogende lage. Sæt låget løseligt på og køl af til varm stuetemperatur på køkkenbordet. Skru låget på og sæt i køleskab.

Kan spises med det samme, men bliver kun bedre af at stå nogle dage.

Grundlage:
– lagereddike, balsamico el. Æbleeddike – den samme mængde som hvis du skulle fylde de glas du skal bruge, uden rødbeder.
– Sukker, rørsukker el. Sirup, nogle spiseskefulde, smag dig frem undervejs, det skal være meget syrligt med en klar sød bund – smage godt.
– Hele peberkorn – 5 er fint, jeg kan godt lide flere, de giver et pift til den sødlige rødbedesmag.

smagsvarianter;
– Hele fennikelfrø eller en halv stjerneanis (stjerneanis er ret gennemtrængende) giver en fin lakridsaroma, som er god hvis du spiser rødbederne til svinekød – og det gør man jo tit…
– Ingefær, skrællet i tynde skiver – hvis du laver skiverne tynde nok og lagen er kogende når du hælder den over, kan de spises med – megagodt!
– Peberrod – som en dansk variant af “Chrein” – især til kogt kød! Brug den revet eller i små tern, her skal lagen ikke være spilkogende, når du hælder den over.

Der er flere, eksotiske muligheder for at krydre lagen, men disse tre er gode og enkle.

God fornøjelse!

20120811-171748.jpg

   

2 kommentarer

 • Søren

  Hej og tak for opskriften på syltede rødbeder. Kunne du mon også afgive opskriften på Chrein – det lyder rigtig lækkert.

  Vh Søren

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine

   Hej Søren,

   Ja – den er meget enkel – det er cirkaangivelser, du skal selv smage den til; den skal være sud/sød og ret stærk og opbevares i lufttæt beholder i køleskabet hvor den holder i hvert fald en uge – peberroden virker konserverende.
   Ingredienser:
   3 medium rødbeder, rå, skrællede og fintrevne
   ca. 100g alm syltede rødbeder fra glas, fintrevne
   ca 3 store spsk fintrevet frisk peberrod (revet af et helt stykke)
   1 tsk salt
   3-4 spsk sukker
   2-3 spsk eddike (æbleeddike er godt, alt kan bruges)
   4-6 spsk af lagen fra de syltede rødbeder

   Alt blandes og justeres i smagen med sukker og eddike – tilsæt lagen alt efter hvor våd du ønsker den – jeg kan godt lide den som relish, altså våd, men ikke soppende, men du kan også tilsætte mere lage, så den bliver mere dip-agtig.

   Håber du kan bruge opskriften – skriv endelig hvordan det går 🙂
   Venlig hilsen Katrine

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Frokost